duminică, 23 martie 2014

Leapsa opuselor

Heei, cititori!! Ce mai faceti? Eu nu prea bine, sunt racita si nu merg la scoala, asa ca nu prea am ce face decat sa imi iau temele, sa citesc si sa stau cu voi pe-aici (ceea ce mi se pare o activitate foarte interesanta :D). Soo...tot plimbandu-ma pe diferite bloguri am gasit aceasta leapsa (pe Pagini marcate) si mi-a placut. Si, tinand cont ca e prima pe care o completez de cand am blogul, I'm really excited about this! :D

1) Prima carte din colectie/ultima carte din colectie
Cred ca prima carte a fost una cu povesti de cand eram mica, iar ultima carte e Zburãtorul de Kenneth Oppel, pe care intentionez sa o citesc cat mai curand, dupa ce termin O suta de nume si mai citesc vreo cateva carti achizitionate recent. :>

2) O carte ieftina/o carte scumpa
Sincer, nu prea stiu preturile cartilor de pe raftul meu, insa stiu ca Prãjitura cu ciocolatã de la ora 11 a fost ieftina, dar nu mai tin minte pretul. Cat despre o carte scumpa, nici asta nu stiu, deoarece majoritatea cartilor pe care le-am citit eu sunt serii sau trilogii, care au venit cu toate volumele la pachet (Harry Potter, Cronicile din Narnia, Culorile dragostei, Ciresarii), iar restul cartilor nu au un pret foarte ridicat.

3) O carte cu protagonist feminin/o carte cu protagonist masculin
Multe dintre cartile pe care le-am citit au protagonist feminin, asa ca mi-e greu sa aleg doar una, insa voi spune Cartea viitorului de Cecelia Ahern, iar pentru cea cu protagonist masculin voi alege Harry Potter (I just adore this book <33).

4) O carte citita repede/o carte citita incet
O carte serie devoratã cititã repede ar fi Culorile dragostei, nu pot spune pe care volum l-am citit mai rapid, poate pe ultimul, Verde de smarald, deoarece in el capata solutie o multime de probleme ramase nerezolvate din primele doua carti. Iar o carte pe care am citit-o inceeet ar fi Fata cu cercel de perlã de Tracy Chevalier, despre care voi povesti mai multe intr-o recenzie viitoare.

5) Copertã frumoasã/copertã urâtã
Coperte frumoase:




(De-abia astept sa citesc Night school, pe care mi-am luat-o de 8 martie :) )

Si coperte urâte:


Imi pare rau ca a trebuit sa o includ la categoria asta pe cea de-a doua, pentru ca mi-a placut mult cartea, insa coperta nu, de cand am vazut-o in librarie (m-a atras titlul doar, nu ca in cazul altor carti).

6) O carte nationala/o carte internationala
Cismigiu & comp. de Grigore Bãjenaru, care mi-a placut mult de tot si Cei trei muschetari de Alexandre Dumas, care mi-a placut in egala masura.

7) O carte subtire/o carte groasa
Novecento, care e cea mai subtire dintre cartile mele si Gazda de Stephenie Meyer.

8) Fictiune/nonfictiune
O suta de nume si Cismigiu & comp.

9) Foarte romantica/cu actiune
Dat fiind ca nu am gasit nicio carte extrem de romantica (,) care sa nu aiba si actiune, am ales sa pun o singura carte: Culorile dragostei. :D

miercuri, 19 martie 2014

Alchimistul de Michael Scott

,,Când vrãjitorul John Dee furã Codexul, vechea Carte a Profetului Avraam, de la alchimistul Nicholas Flamel, doi frati gemeni se trezesc prinsi fãrã voia lor în aceastã poveste. Sophie si Josh Newman aflã cã venirea lor pe lume a fost profetitã în Codex si cã unul dintre ei are puterea de a distruge lumea, iar celãlalt, de a o salva. Nimeni nu stie însã cum sunt împãrtite rolurile si, cu atât mai putin, care va fi deznodãmântul..."


Am vrut sa scriu despre aceasta carte, deoarece pot spune ca mi-a placut si nu prea. O puteti citi, daca vreti, doar pentru stilul autorului, care iti da, intr-adevar, senzatia ca te afli la fata locului si vezi/simti pe pielea ta toate lucrurile descrise in carte. Mi-au placut foarte mult descrierile, insa actiunea lasa de dorit. Da, pot spune ca am fost curioasa sa aflu ce se va intampla mai departe dupa ce am terminat cartea (care este doar primul volum dintr-o serie) si mi-am comandat si al doilea volum, dar care nu este, insa, la fel de interesant ca primul. Din nou, foarte frumoase descrierile, insa iti da oarecum sentimentul ca ideea cartii se ,,deapana" prea greu. Oricum, voiam doar sa va atentionez cu privire la ea si sa va sugerez sa cititi Alchimistul de care toata lumea a aflat, scris de Paulo Coehlo, caci am auzit ca este extraordinar si as vrea si eu sa il citesc in viitorul apropiat. Uitati un citat care mi-a placut mult si... lectura placuta, orice ati citi! :)

,,În interior, copacul era gol. Chiar de la intrare, de unde se aflau, se puteau uita direct în sus, la norii gratiosi care se adunau în interiorul arborelui. O scarã usor curbatã se înãlta pe toatã lungimea truchiului si la fiecare câteva trepte treceau pe lângã o usã prin care se revãrsau raze de luminã. Nenumãrate cascade mici tâsneau din pereti si se vãrsau undeva departe pe podea, acolo unde apa se aduna într-o piscinã rotundã uriasã care ocupa cea mai mare parte a foaierului. Peretii interiori erau netezi si fãrã ornamente, cu exceptia nodurilor si a nervurilor lemnoase rãsucite care strãpungeau scoarta. (...)
- Bine ati venit în Yggdrasill*, spuse Flamel, fãcând un pas îndãrãt pentru ca ei sã intre. Bine ati venit în Copacul Lumii."

* Yggdrasill - în mitologia nordicã este arborele gigant al lumii, care face legãtura între cele nouã lumi. Trunchiul copacului este axa universului, care strãpunge centrul lumii oamenilor. Cele trei rãdãcini ale sale strãbat fiecare câte un tãrâm: Helheim, Muspelheim si Niflheim. (n.tr.)

miercuri, 5 martie 2014

Inimã de cernealã de Cornelia Funke


,,Inimã de cernealã (distinsã cu 12 premii internationale) este primul volum dintr-o trilogie, a cãrei ultimã parte a apãrut anul acesta. Este un roman în care cotidianul se îmbinã cu fantasticul, iar aventurile eroilor, desfãsurate pe viatã si pe moarte, îi tin cu rãsuflarea tãiatã atât pe copii, cât si pe adulti. Mai presus de toate, este vorba de însãsi lumea cãrtii, care întretine legãturi nevãzute si misterioase cu universul cotidian, cãci pe de-o parte, personajele ies din carte, participând la viata de zi cu zi, pe de altã parte, oamenii intrã în carte, urmându-si fiecare destinul hãrãzit.
Inimã de cernealã ridicã problema responsabilitãtii autorului fatã de personajele sale, care pot aduce binele sau rãul în lume. Trilogia este ecranizatã în momentul de fatã la Hollywood si se anuntã a fi un succes la fel de rãsunãtor ca Harry Potter."

As vrea sã vã pot povesti mai multe despre actiunea acestei cãrti, însã nu cred cã ar avea farmec dacã as divulga ideea principalã, care reprezintã ideea pe care este bazatã aceasta. Prin urmare, vã ofer câteva citate care mi-au placut foarte mult (pe unul dintre ele îl gãsiti în partea din dreapta a blogului, dacã rulati în jos, la Inspirational):

,,Noaptea era atât de calmã, cum lui Meggie nu-i mai fusese dat sã trãiascã niciodatã. Era de parcã s-ar fi putut auzi respirând copacii, iarba si chiar noaptea."

,,Afarã zgomotul masinilor încetase. Lumea era atât de linistitã, de parcã s-ar fi închis ca un fluture într-un cocon pentru ca ziua urmãtoare sã iasã întineritã si nou-noutã.
- Te rog, Mo, citeste!
Si Mo începu sã umple linistea de cuvinte. Le atrãgea din toate pãrtile ca si cum ele ar fi asteptat doar glasul lui - cuvinte lungi si scurte, ascutite si moi, sfârâitoare, uguitoare. Dansau prin odaie, desenau imagini din sticlã coloratã si gâdilau pielea. Chiar si dupã ce atipi, Meggie tot le mai auzea, cu toate cã Mo închisese cartea demult. Cuvinte care îi explicau lumea, fata întunecatã si cea luminoasã, si care ridicau ziduri în fata tuturor viselor urâte. Nici unul nu pãtrunse în aceastã noapte."

Si, de asemenea, uitati link-ul de la trailerul ecranizãrii, Inkheart, apãrutã în 2008, avându-i pe Brendan Fraser si pe Hellen Mirren în distributie: